Forum www.lek2005.fora.pl Strona Główna www.lek2005.fora.pl
VI Rok Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rozpiska na ćwiczenia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lek2005.fora.pl Strona Główna -> Archiwum / IV rok / Toksykologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dajana
Dr n. med.
Dr n. med.



Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 138
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: B-stok

PostWysłany: Nie 19:01, 08 Mar 2009    Temat postu: Rozpiska na ćwiczenia

Ćwiczenie 1 - Rodzaje zagrożeń zdrowotnych stwarzanych przez substancje chemiczne.

Substancje chemiczne występujące w środowisku życia i pracy człowieka: źródła i rodzaje chemicznych zanieczyszczeń środowiska (powietrza, wody i gleby).

Rodzaje zagrożeń zdrowotnych stwarzanych przez substancje chemiczne: zwiększone ryzyko chorób cywilizacyjnych, zatrucia (ostre, podostre i przewlekłe), kumulacja w organizmie, efekty odległe, choroby zawodowe.

Mechanizmy działania substancji toksycznych w organizmie człowieka: receptorowy i pozareceptorowy (fizykochemiczny) mechanizm działania toksycznego, udział biotransformacji w mechanizmie działania substancji toksycznych, mechanizmy specjalne działania toksycznego - zniszczenie komórki i utrata funkcji narządów.

Działania odległe trucizn (mutagenne, rakotwórcze, teratogenne).

Czynniki warunkujące odpowiedź organizmu na działanie substancji toksycznych: czynniki biologiczne (genetyczne i fizjologiczne) oraz czynniki środowiskowe (natury fizycznej i chemicznej).

Sposoby rozpoznawania zagrożeń zdrowotnych wynikających z narażenia na substancje toksyczne oraz oceny skutków zdrowotnych tych ekspozycji - wykorzystanie biomarkerów narażenia, skutków biologicznych i wrażliwości; zastosowanie biomarkerów w diagnostyce i leczeniu zatruć oraz monitorowaniu narażenia na czynniki toksyczne.


c.d.n. Wink


Post został pochwalony 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosiek
Student VI Roku
Student VI Roku



Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 45 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 22:38, 08 Mar 2009    Temat postu:

Ćwiczenie 2
Diagnostyka i leczenie zatruć truciznami pochodzenia roślinnego (ze szczególnym uwzględnieniem grzybów) i zwierzęcego (50min).
Rodzaje trucizn roślinnych toksoalbuminy, kumaryny, antrazwiązki, alkaloidy cyjanogenne, glikozydy nasercowe, saponiny, żywice, olejki eteryczne). Zatrucia grzybami – wywołującymi uszkodzenia narządów miąższowych, wywołującymi zaburzenia psychoneurologiczne, wywołującymi reakcję typu disulfiram – alkohol etylowy, wywołującymi głównie ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy, zachorowania spowodowane grzybami jadalnymi (zatrucia nieswoiste)- diagnostyka i leczenie zatruć. Nietypowe następstwa spożywania roślin (fowizm, satyryzm, zatrucia ziemniakami, ergotyzm, itp.). Zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożycia roślin trujących: bieluń dziędzierzawa, pokrzyk wilcza jagoda, lulek czarny, szczwół plamisty, Ziemowit jesienny, szlej jadowity, wawrzynek wilcz łyko, tojad mocny, cis pospolity, rącznik pospolity. Źródła występowania i toksyczności mykotoksyn. Toksyczność jadów zwierzęcych – żmija zygzakowata, pająki, pszczoły; postępowanie w zatruciach.

Ćwiczenie 3
Skutki zdrowotne narażenia na metale oraz diagnostyka i leczenie zatruć metalami (55min).

Losy w organizmie i mechanizm toksycznego działania ołowiu, kadmu, rtęci, cynku, arsenu, chromu, glinu, niklu, manganu i selenu oraz skutki zdrowotne (zatrucia ostre i przewlekłe, efekty odległe) narażenie na te metale. Wykorzystanie oceny stężeń metali w materiale biologicznym do celów monitorowania skutków zdrowotnych chronicznych ekspozycji na metale oraz w diagnostyce zatruć ostrych.

Ćwiczenie 4
Toksyczność (narkomania, nikotynizm, alkoholizm) i doping (55min).

Podstawowe typy toksykomanii (wg WHO) i ich szczegółowa charakterystyka. Nałogowe palenie papierosów jako źródło chronicznej ekspozycji na czynniki toksyczne (skład dymu tytoniowego, działanie toksyczne, skutki odległe). Alkoholizm. Aspekty toksykologiczne dopingu (rodzaje środków dopingujących). Wykrywanie i kontrola uzależnień.

Ćwiczenie 5
Toksyczność gazów i cyjanków oraz diagnostyka i leczenie zatruć tymi związkami (50min).

Sposoby działania gazów na organizm człowieka – gazy duszące fizyczne, duszące chemicznie i drażniące. Toksyczność (mechanizm działania i objawy zatruć ostrych i przewlekłych) azotu, argonu, helu, neonu, ditlenku węgla, fluoru, amoniaku, aldehydu mrówkowego oraz innych substancji drażniących (pary kwasów). Toksyczność gazów bojowych. Diagnostyka i leczenie zatruć gazami.

Ćwiczenie 6
Zagrożenia zdrowotne stwarzane przez preparaty stosowane w gospodarstwie domowym i budownictwie (50min).

Toksyczne związki chemiczne stosowane w produktach gospodarstwa domowego. Szkodliwość dla zdrowia substancji żrących i wybielających, detergentów i mydeł oraz tworzyw sztucznych. Zagrożenia zdrowotne stwarzane przez niewłaściwe materiały budowlane (związki chemiczne, toksyczne pyły, zwiększona radiacja). Pomoc w zatruciach preparatami chemicznymi stosowanymi w gospodarstwie domowym.

Ćwiczenie 7
Skutki zdrowotne narażenia na rozpuszczalniki organiczne oraz diagnostyka i leczenie zatruć tymi związkami, ze szczególnym uwzględnieniem alkoholi (55min).

Źródła narażenia na rozpuszczalniki organiczne. Wpływ na zdrowie (mechanizm działania toksycznego, zatrucia ostre i przewlekłe, odległe skutki działania) rozpuszczalników aromatycznych (benzen, fenol, toluen, ksylen, anilina), alifatycznych (węglowodory alifatyczne, chlorowcopochodne węglowodorów alifatycznych – chloroform, tetra chlorek węgla, tri chloroetylen), di siarczku węgla, acetonu i alkoholi. Diagnostyka i leczenie zatruć rozpuszczalnikami organicznymi. Wykorzystanie ocen stężeń rozpuszczalników organicznych i ich metabolitów w materiale biologicznym do celów monitorowania skutków zdrowotnych chronicznych ekspozycji na te substancje oraz w diagnostyce zatruć ostrych.

Ćwiczenie 8
Wpływ chemicznych zanieczyszczeń żywności na zdrowie (55min).

Źródła i rodzaje chemicznych zanieczyszczeń żywności: substancje stosowane w produkcji roślin i hodowli zwierząt (nawozy azotowe i fosforowe, pestycydy, antybiotyki i inne leki weterynaryjne), substancje przenikające z zanieczyszczonego środowiska (metale, związki azotu, pestycydy) oraz substancje celowo dodawane do żywności (konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki). Wpływ chemicznych zanieczyszczeń żywności na zdrowie: pestycydy (związki chloro organiczne, karbaminianowe, pyretroidy, pochodne kwasu chlorofenoksyoctowego, dinitroalkilofenole, związki bispirydyliowe, pochodne moczniki, związki ditiokarbaminianowe, pochodne kumaryny), nawozy azotowe (azotany i azotyny), leki weterynaryjne. Diagnostyka i leczenie zatruć pestycydami, azotanami i azotynami oraz lekami weterynaryjnymi. Wykorzystanie oceny aktywności cholinoesterazy w surowicy w diagnostyce zatruć pestycydami.
[/u]

Wysłałam też w wordzie na maila


Post został pochwalony 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lek2005.fora.pl Strona Główna -> Archiwum / IV rok / Toksykologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin